Studienangebot Winter 2022/2023 Course Offer Winter 2022/2023

Infovideo zum Lehrangebot im Sommersemester

Bachelor Architektur Winter 2022/2023

Projektangebot

urban transitions lab - Future (s) of the Sustainable Everyday-city in PHV Heidelberg (d,e)

In this studio we will explore the future(s) of the sustainable everyday-city. The subject of investigation is the Patrick Henry Village in Heidelberg. Based on the existing master plan for the district, we are looking for design answers to the question of what this city may look like.

Freie Studienarbeit

Für das vertiefte Bearbeiten von städtebaulichen Fragen biete das Architekturstudium meist nur wenig Raum. Das Fach Freie Studienarbeit SU bietet den Studierenden die Möglichkeit an, anhand einer selbst gestellten und mit dem Betreuer individuell ausgearbeiteten Aufgabenstellung einen solchen Einblick zu erlangen.

The curriculum in Architecture typically offers little space for in-depth processing of urban planning and urban design issues. The subject of Free Elective Sustainable Urbanism: Research offers the students the opportunity to look behind the scenes of urban reconstruction processes as part of an individual research work on a task identified by themselves, supported by the class instructor.

Master Architektur und Master Urbanistik Winter 2022/2023

Projektangebote

Vorlesungen

Vorlesung Städtebau (d)

Credits photo : © Guillaume Chiron

Sustainable Urbanism Vertiefung /Extension

In the context of accelerating climate change, cities have to develop new strategies to adapt and ensure a sustainable quality of life. Nature in cities is a key to ensure this quality of life as it provides cooling, recreation areas, habitat for animals as well as beautiful and enjoyable spaces. This course aims at exploring the core principles of integrating green and blue infrastructures as a baseline for urban planning concepts. Sustainable Urbanism Vertiefung/Extension is the seminar related to the lecture series.

Credits photo : © Guillaume Chiron

Spezialfragen

Für das vertiefte Bearbeiten von städtebaulichen Fragen biete das Architekturstudium meist nur wenig Raum. Das Fach Spezialfragen SU bietet den Studierenden die Möglichkeit an, anhand einer selbst gestellten und mit dem Betreuer individuell ausgearbeiteten Aufgabenstellung einen solchen Einblick zu erlangen.

The curriculum in Architecture typically offers little space for in-depth processing of urban planning and urban design issues. The subject of Special Questions SU offers the students the opportunity to look behind the scenes of urban reconstruction processes as part of an individual research work on a task identified by themselves, supported by the class instructor.

Freies Projekt

Im Rahmen der freien Projektarbeit im Master Architektur und Urbanistik besteht die Möglichkeit selbst gewählte Themen und Aufgabenstellungen zu bearbeiten.